Takatalvi

Jos tuossa oli muutama oikeinkin keväinen viikonloppu, niin nyt ei ollut. Ihana keväinen +20 muuttui, tuulen kera +10 asteeseen ja vesisateeseen. Toisin sanoen sää taisi normalisoitua ajankohtaan nähden, mutta aurinkoiset päivät nostivat jo kevätmielen, joka joutui nyt sitten uudelleen vielä painumaan harmauteen. Sään on ennustettu jatkuvan tuulisena ja epävaikaisena ainakin seuraavan viikon. Koska vettä tuli viikonlopun lähes vaakaan, ei huvittanut lähteä minnekään. Lähes ainut ulkoaktiviitetti olikin jäteastian vienti kadulle illlalla.

Jätehuoltoa taisi alkuun muuttaessa tulla vähän ihmeteltyä, mutta homma tosiaan menee niin, että myös kerrostalossa, jokaisella asunnolla on oma jäteastia.
Tämä jäteastia piti ihan itse noutaa kaupungin varastolta ja varmaan se täytyy sinne myöskin palauttaa, sitten kun Belgiasta lähtee Suomeen. Näille jateastioille ei ole mitään yhteistä roskakatosta tai edes aluetta taloyhtiössä, vaan jokainen asunto säilyttää astiansa missä parhaaksi näkee. Onneksi minulla on autopaikka kellarissa, joten jäteasia mahtuu auton viereen kätevästi. Moni muu ei kuitenkaan ole yhtä hyvässä tilanteessa ja he säilyttävätkin jäteastioitaan asunnoissa. Se tuntuu todella kummalliselta.

Jätteiden lajittelussa saattaa olla provinssi- ja kenties jopa kyläkohtaisia eroja, mutta ainakin Huyssa lajitellaan metalli, pahvi- ja paperi muovi, sekä biojäte. Käyttökelpoisille vaatteille omat lahjoitusasiansa ja pattereille löytyy keräyspisteitä kaupoista. Lasinkeräyspisteitä on ympäri kaupungia ja niissä on omat astiansa kirkkalle ja värilliselle lasille. Loput jätteet sitten menevät sekajätteeseen ja siihen omaan jäteastiaan. Sekajäteastia tyhjennetään viikottain, mikäli sen kadulle ennen maanantaiaamu kello 6 tuo. Maanatai on tämän kadun jätepäivä, mutta mikäli maanantai on pyhäpäivä, niin nouto päivä siirtyy saman viikon perjantaille.

Jätteitä lajitellessa metalli- ja muovijätteet kerätään samaan isoon siniseen säkkiin. Nämä säkit noudetaan joka toinen viikko kadulta. Samaan aikaan kerätään paperi- ja pahvijätteet. Nämä tulee sijoittaa pahvilaatikkoon tai paperipussiin, ja toki kaikki laatikot avata, että vielät mahdollisimman vähän tilaa. Biojätteet tulee kerätä biohajoavaan jätepussiin, jossa on kaupungin logo. Ei siis riitä, että ne kerää biopussiin. Siinä on kyllä rahastuksen makua, sillä tottakai nämä logolla varustetut pussit ovat kalliimpia kuin tavalliset biopussit. Biojätteet kerätään viikottain jäteastian vierestä. Lasijätteet ovat siis käytännössä ainoa päivittäinen jäte minkä itse joutuu viemään kauemmaksi kotoa. Lasipulloista täällä saa muuten todella harvoin pantin (ja tölkeistä ja muovipulloista ei olenkaan), joten lähes kaikki lasi menee jätekeräykseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *