Belgialainen joulu

Joulu lähestyy, joten olen hieman tutkiskellut, että miten belgialaiset jouluaan viettävät. Siinäkin tosin vaikuttaa olevan tapoja hyvinkin monenlaisia, koska eihän Suomessakaan kaikki vietä joulua samalla tavalla. 

Ruokakauppojen mainoksista on pystynyt päätellä belgialaisten joulupöydän sisällön aika hyvin.Tutkin toki asiaa myös googlesta ja saman suuntaista infoa tuli sieltäkin. Tavanomaisesti jouluruoka syödään aattona ja se alkaa alkumaljalla sekä pikkupurtavalla, sitten on alkupalojen, kuten merenelävien vuoro, Pääruokana on täytettyä kalkkunaa ja jälkiruuaksi joulutukki (la buche de noel). Tänä jouluna omaan joulupöytään ajattelin belgialaisten tavoista poimia pikkupurtavan ja alkupalat. Lisäksi joulupöytään on tulossa pikkukinkku (jambonneau), jota täällä päin syödään ympäri vuoden, joten se ei välttämättä belgialaisten mielestä ole jouluruokaa. Muilta osin joulupöydän sisältö tulee noudattamaan omia mieltymyksiä, eikä suomalaisia jouluperinteitä, paitsi riisipuuron osalta. Sitä on pakko saada.

Lukemani mukaan Belgiassa joulu keskittyy siis aattoiltaan ja mahdollisesti yölliseen joulumessuun kirkossa. Joulupäivänä sitten otetaan rauhallisesti ja mahdollisesti vieraillaan tuttuilla. Monessa muussa maassa, Suomea ja näemmä Belgiaa lukuunottamatta joulupäivä on pääjuhlapäivä. Belgiassa tapaninpäivä on kuitenkin jo täysin normaali työpäivä. Se tuntuu jopa hieman omituiselta, sillä käsittääkseni hyvin yleisesti 26.päivä on myös vapaa. 

Joulukuusia belgialaiset tuntuvat harrastavan, sillä niitä on ollut paljon myynnissä, sekä koristeltuina talojen edustoilla. Lisäksi jätehuoltokalenterin mukaan on erityiset joulukuusten noutopäivät tammikuussa. Hintoja joulukuusille en ole nähnyt kun yhden ison marketin edessä olevassa myyntikojussa. Siellä hinnat alle 1,2 m mittaiselle oli 30e ja 1,2 – 1,5 m oli 40e ja siitä ylöspäin. Äkkiseltään vaikuttivat kalliimilta kuin Suomessa, ainakin Vaasassa, mutta taitaa se sielläkin riippua paljon myyntipaikasta.

Belgiassa joulupukilla on kilpailija, Pyhä Nikolas (St Nicolas), joka jakaa lahjoja jo 6.joulukuuta. Marraskuun lopussa ja joulukuun alussa kaupoissa olikin paljon myynnissä suklaapukkeja, jotka jonkun verran poikkesivat perinteisestä. Ilmeisesti belgialaislapset ovat todella kilttejä, sillä joulupukki (Père Noël) jakaa lahjoja sitten joulukuun 24.päivä. Lahjojen jako päivä ja hetki ilmeisesti saattaa kyllä vaihdella kielialueen ja perinteen mukaan, sillä jossain ne saattavat myös vain ilmestyä kuusen alle aaton ja joulupäivän välisenä yönä. 

Joulukuun ja jopa loppiaiseen asti belgialaiset järjestävät joulutoreja joulutunnelman luomiseen. Olen tähän mennessä kulkenut ainoastaan muutaman kerran Huyn joulutorin ohi, mutta kenties sinne vielä ehdin. Lauantaina ainakin on tarkoitus mennä tutustumaan Brysselin joulutoriin samalla, kun haen Lassen kentältä joulun viettoon Belgiaan. Ehkäpä sen jälkeen voin tarkemmin kertoa mitä kaikkea joulutoreilta löytyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *