Yhteenveto

Haikea hetki sulkea yksi sivu elämässä, sillä nyt työkomennus Belgiassa on virallisesti ohi ja elämä jatkuu Suomessa. Tosin muutamia Belgian matkoja on vielä luvassa.

Belgiaan lähtiessä kuvittelin, että lähetettynä työntekijänä minulle järjestyisi kaikki työnantajan puolesta. Nooh, ihan niin ei käynyt, vaan löysin itseni useammankin kerran järjestelemässä asioitani vieraassa maassa. Milloin piti saada roska-astia ja milloin huonekaluja tyhjään asuntoon, sähkösopimuksesta puhumattakaan. Mutta tietää jatkossa selviävänsä hankalammastakin. Onneksi tosin mitään hätää tai tarvetta ei esimerkiksi lääkärille tms tullut, sillä se olisi kuitenkin ollut todennäköisesti hankalaa ja siinä tilanteessa akuuttia.

Belgiaan lähtiessä myös kuvittelin, että jopa jo seitsemässä kuukaudessa (kuten alkuperäinen työsopimus oli) oppisi puhumaan ranskaa. Näin ei käynyt, enkä oppinut edes kolmessatoista kuukadessa. Mutta kyllä ruokaa sentään saa ravintolassa ja suurimmasta osasta menun ruoka-aineista on hyvä arvaus. Kävinhän minä ranskan alkeiskurssilla, mutta se oli vasta marraskuulla, joten menetin viisi kuukautta parhaasta oppimisajasta. Toivottavasti löytyy jatkossa aikaa jatkaa opintoja, ettei se vähän mitä on oppinut unohdu.

Luulin myös, että uudessa maassa ja ympäristössä muutuisin sosiaalisemmaksi, kun on niin sanotusti pakko tutustua uusiin ihmisiin. Mutta niin ei todellakaan käynyt. Taisi käydä niin, että muutuin vielä entistä introvertimmaksi, sillä jokainen sosiaalinen tilanne vaati enemmän kuin Suomessa. Perusluonnettaan ei siis näemmä voi muuttaa edes ulkomailla. Reissussa kuitenkin opin enemmän myös itsestäni ja luonteestani, että millainen sitä on,kun laitetaan outoon tilanteeseen ja paikkaan.

Ulkomaan komennus oli mahtava kokemus, josta varmasti riittää muisteltavaa keinutuoliin asti. Lisäki osan kokemistani asioita oivallan varmasti vasta myöhemmin. Vaikka on se arki ulkomaillakin ja yksin jopa ajoittain karumpi kuin tutussa koti-Suomessa, niin komennukselle lähtö oli ehdottomasti parhaita päätöksiäni.

Reilun vuoden aikana huomasin, että blogin kirjoittelu on mukavaa puuhaa, joten jatkossa matka-aiheista blogiani voi lueskella www.unelmamatkasta.pallontallaajat.net, jossa tulen kirjoittelemaan tulevista matkasuunnitelmista kuin myös vanhoista jo toteutuneista reissuista, pienemmistä ja isommista sitä mukaa, kun aikaa riittää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *